Corona en het agrarisch bedrijf

3-04-2020

Mijn oom en naamgenoot gaf mij 2 dingen ter ore. Jaap je hoeft je leven echt niet alleen maar te werken, maar als het buiten pap regent, dan moet je zorgen dat je emmer buiten staat.

Door de regelingen rond het virus is het momenteel rustig en staat het werken op een lager pitje. Minister Hoekstra geeft aan dat het voor zelfstandigen mogelijk is om bij onvoldoende inkomen er mogelijk bijstand is te verkrijgen om de komende tijd door te komen.

De pap staat klaar, het inkomen is (eventueel) te sturen………………………….

Probleem is natuurlijk dat we nu niet kunnen inschatten hoe lang deze situatie zich voor zal doen. We weten nauwelijks hoelang het virus actief blijft en op welke schaal. Maar ook de vraag hoe lang de aangereikte hand van de overheid dit uithoudt.

Weer komen we er achter dat vlees op de botten een voorwaarde is voor duurzaamheid. Zorg voor een verdienmodel op je bedrijf, en zorg voor een buffer op je rekening dat je dit soort situaties 3 maanden kunt uithouden.

Het is misschien wel nuttig om na te gaan denken (nu je dan toch de tijd hebt) hoe je minder afhankelijk wordt van een bepaald inkomen en kunt spreiding door meerdere bronnen aan te boren.

Het is in de agrarische sector erg populair geweest dat de beste tweede tak uitbreiden in de eerste tak, is. Wat we zien is, dat veel partners van de ondernemers naast het bedrijf in loondienst (!) zijn gaan werken. Soms omdat er het thuis wel erg monotoon is geworden. Soms omdat die eerste tak niet erg ergo- en eco-nomisch is geworden.

Dus ook als het buiten “pap” regent, kun je het beste de tijd verdoen met nadenken over hoe je met het bedrijf oud wilt worden en welke doelen je wilt verwezenlijken.  Heb je de pap echt nodig vul dan je formulier in en ga snel aan de slag met je plan.

De mensen van MidOost gaan verder dan het formulier invullen!